Å velge riktig elbil er ikke alltid helt enkelt. Det finnes ulike varianter, størrelser og ladealternativer. Du må også vurdere om du skal kjøpe eller lease.
La oss prøve å hjelpe deg på veien.
Å velge riktig elbil er ikke alltid helt enkelt. Det finnes ulike varianter, størrelser og ladealternativer. Du må også vurdere om du skal kjøpe eller lease.
La oss prøve å hjelpe deg på veien.
En elektrisk bil kjører enten helt på elektrisitet eller i kombinasjon med en forbrenningsmotor. Det finnes ulike varianter, men felles for dem er at de henter energi fra oppladbare batterier.
En ladehybrid har både elektrisk og forbrenningsmotor, og kan kjøres både på elektrisitet og bensin eller diesel.
Batteriet er større enn på en vanlig hybridbil, noe som gir ladehybriden en lengre elektrisk rekkevidde.
Ladehybrider kan lades ved ladestasjoner eller med en egen ladestasjon hjemme.
Valget mellom en elbil, ladehybrid eller hybrid avhenger av dine behov og vaner.
Økonomien din, kjørevanene dine og hvordan du bor kan alle spille en viktig rolle.
Et viktig spørsmål, selvfølgelig. Med flere svar. De ulike elektriske variantene skiller seg fra hverandre når det gjelder elektrisk rekkevidde. I tillegg påvirkes de av andre faktorer som bilmodell, værforhold, kjørestil og underlag.
Utviklingen skjer kontinuerlig, og rekkevidden for elbiler blir stadig lengre. I dag er en relativt vanlig rekkevidde ifølge WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) rundt 40-60 mil per lading.
Rekkevidde: 40-60 mil per lading.
En ladehybrids elektriske rekkevidde skal være tilstrekkelig for daglig kjøring. Batteriet er mindre enn i elbiler, og gir en elektrisk rekkevidde på rundt 5-10 mil per lading.
Elektrisk rekkevidde: 5-10 mil per lading.
En hybrid veksler mellom forbrenningsmotor og batteri. Avstanden for elektrisk kjøring nevnes derfor sjelden. I stedet kan du se lavere drivstofforbruk og utslipp per kilometer.
Elbiler er ofte forbundet med et par begreper som ikke gjelder bensin- eller dieselbiler. Tre nøkkelbegreper for elbilbatterier er forklart her.
Batterikapasiteten måles i kilowattimer (kWh) og representerer mengden energi batteriet kan lagre, tilsvarende tankvolumet i en bil med forbrenningsmotor.
Kilowatt (kW) er måleenheten for ladefrekvensen og bestemmer hastigheten på ladingen. Høyere kilowatt gir raskere lading, og lavere kilowatt gir langsommere lading.
En gjennomsnittlig elbil bruker omtrent 20 kWh per 100 km. Forbruket påvirkes av faktorer som størrelse, vekt og værforhold.
WLTP er en test som måler drivstofforbruk, utslipp og rekkevidde for biler på en mer realistisk måte enn tidligere. For elbiler brukes den for å gi en mer rettferdig og lik oppfatning av rekkevidde.