Publisert 30. august 2023
En takboks gir deg mange ekstra liter med lasteplass, både for vinterens skiturer og sommerens bilferier. For å finne riktig takboks for deg og dine behov, må du ta hensyn til størrelse, materiale og vekt. Her får du noen tips og råd på veien.
Hvilken takboks skal du velge?
Før du kjøper en takboks, bør du tenke på hva du skal pakke i den. Hvis du skal ha plass til ski, bør du velge en lengre takboks. Hvis du har mye eller stor bagasje, som golfbagger eller en barnevogn, kan du kanskje trenge en bredere variant. Velg først og fremst takboksen basert på størrelse (volum) og sørg deretter for at den passer til bilen din.
Det finnes selvfølgelig flere forskjellige størrelser av takbokser - lange, smale og brede. Noen er aerodynamisk utformet for å redusere drivstofforbruket. Andre har flere åpninger, noe som er praktisk når du skal laste inn og ut. Husk at en låsbar takboks foretrekkes for å sikre bagasjen din når du parkerer, og at pris og kvalitet vanligvis går hånd i hånd, selv med takbokser.
Plast eller glassfiber?
Takbokser er vanligvis konstruert av plast eller glassfiber. Hvis du leter etter en takboks av høy kvalitet med lang levetid, bør du velge glassfiber. Det er vanligvis litt dyrere, men også mer stabilt.
Takbokser i glassfiber kan også være tyngre,
noe som påvirker både drivstofforbruket og
hvor mye du kan pakke for å ikke overskride maksimal lastekapasitet.
Hvor mye kan du laste i en takboks?
Når du pakker takboksen, er det viktig at du ikke overbelaster den. I en lettere takboks kan du pakke tyngre ting, og omvendt, fordi maksimalvekten beregnes basert på vekten av lasten og takboksens kombinerte vekt. Du finner informasjon om maksimal last i bilens instruksjonsbok.
Finnes det kollisjonstestede takbokser?
Vi tilbyr kun takbokser fra ledende leverandører som Skiguard og Packline. Selvfølgelig er de kollisjonstestet og godkjent i henhold til EU-krav.
Maksfart med takboks
Maksimal hastighet med en montert takboks er 120 km/t. Dersom du kjører raskere enn dette, gjelder ingen garantier fra produsenten. Høyere hastigheter påvirker både sikkerheten og drivstofforbruket betydelig.
Slik monterer du takboksen riktig
Alle takbokser som Bilia selger, er utstyrt med eller kompatible med hurtigfester, noe som gjør monteringen enklere. Husk å montere takboksen langt nok fremover slik at du enkelt kan åpne bagasjelokket. Etter å ha kjørt noen kilometer, er det lurt å forsikre deg om at takboksen fortsatt er festet ordentlig.
Et tips er å vaske bilen før montering.
På den måten unngår du både riper i lakken og skitne klær.
Pakke takboksen
Her er fire tips om hvordan du pakker takboksen din både praktisk og sikkert:
-
Plasser lette og voluminøse gjenstander i takboksen. Tyngre gjenstander bør plasseres i bagasjerommet.
-
Sikre lasten grundig, gjerne med stropper. Pakk også tett slik at ingenting ligger løst.
-
Ikke overskrid maksvekten, som inkluderer vekten av lasten og takboksen sammen. Maksvekten for bilen din finner du i instruksjonsboken.
-
En tungt lastet bil øker drivstofforbruket, og kjøreegenskapene blir påvirket. Kjør derfor ekstra forsiktig for å ha full kontroll.
Slik lagrer du takboksen når den ikke er i bruk
Med en takboksheis festet i taket over bilen kan du heve og senke takboksen, noe som forenkler både montering og oppbevaring. Det er lurt å alltid vaske takboksen før lagring og bruk gjerne et beskyttelsestrekk for å beskytte overflaten på boksen.
Skiguard-takbokser
Skiguard takbokser er produsert i Norge og har en aerodynamisk form som gjør at den tar seg bra ut på bilen din. Du kan velge lakkering i bilens farge for å matche bilen din. Med spesialtilpassede reisebager kan du bruke takboksen som ekstra lasterom.
Packline-takbokser
Packline takbokser er testet i tøffe, norske forhold. Flere av takboksene leveres som tunellvarianter, slik at den sitter tett på taket. Skal du ikke transportere ski, finnes egne bager tilpasset takboksen.