Publisert 28. august 2023
For at bilsetet skal være trygt for barnet ditt, må det tilpasses barnets vekt og høyde. Generelt sett trengs det tre forskjellige seter i løpet av barnets oppvekst: en babybilstol, en bilbarnestol og en beltestol.
Hva sier loven?
I henhold til Vegtrafikkloven gjelder følgende: Barn som er kortere enn 135 centimeter skal bruke bilbarnestol, beltespute eller annet spesielt barnesikringssystem i stedet for eller sammen med bilbeltet. Når kroppen er ferdig utvokst, vanligvis rundt puberteten, fungerer bilbeltet bra uten bruk av barnesikringssystem.
Babybilstol opp til ni måneder
Fra det øyeblikket barnet ditt blir født til det er omtrent ni måneder gammelt, bør det reise i en babybilstol.
Det er hovedsakelig barnets lengde som avgjør
når det er på tide å bytte fra babybilstol til en bilbarnestol.
Bytte fra babybilstol til bilbarnestol
Når barnets hode stikker opp over kanten på babybilstolen eller babybilstolens belte ikke lenger er riktig plassert i henhold til produsentens bruksanvisning, har barnet blitt for stort og bør bytte til en bakovervendt bilbarnestol. Hvis babybilstolen din er ECE-R44-godkjent, er det en maksimal vekt angitt på stolen. Er den i-Size-godkjent finnes det både en maksimal vekt og en maksimal lengde å forholde seg til for ytterligere retningslinjer om når det er på tide å bytte.
Bilbarnestol opp til minst fire år
I en bakovervendt bilbarnestol kan ditt barn reise til minst fire års alder. For små barn er det mye tryggere å reise bakovervendt fordi hodet deres er stort og tungt i forhold til resten av kroppen. Ved en kollisjon er risikoen for skader høyere i en fremovervendt stol, da belastningen på nakken blir betydelig større.
Bilbarnestoler kan være godkjent i henhold til ECE-R44 eller i-Size, og de har ofte en maksimal vekt eller en maksimal lengde som du bør følge. Å ha barnet med bøyde ben er ikke nødvendigvis et tegn på at stolen er for liten eller at det er på tide å snu barnet fremover. Det er ikke farlig for barn å reise med bøyde ben, og siden de har myk kropp, plager det dem vanligvis heller ikke.
Bytte fra bilbarnestol til beltestol
Når barnet har nådd maksimal vekt eller lengde for den bakovervendte bilbarnestolen, er det på tide å bytte enten til en større bilbarnestol eller til en beltestol. Stolens maksimale grenser er godkjent i henhold til ECE-R44 eller i-Size, og de er vanligvis oppført på en etikett på stolen. Sjekk at bilbarnestolens interne belte er festet som produsenten har angitt i brukerhåndboken. Hvis det ikke lenger er riktig plassert over skuldrene, er det også et tegn på at stolen er blitt for liten.
Når du bytter til en beltestol, bør barnet være minst fire år gammelt og være modent nok
til å sitte stille i beltestolen, uten å gli rundt eller leke med beltet.
Beltestol opp til omtrent tolv år
En beltestol med høy rygg beskytter barnet ved sidekollisjon og plasserer beltet på riktig høyde. Det kan være lurt å kjøpe en beltestol med et justerbart ryggstøtte som kan heves i takt med barnets vekst.
Slutte å bruke beltestol
Loven om hvor lenge barn må sitte i bilsete varierer mellom ulike land. I Norge må barn som er kortere enn 135 cm bruke en form for bilbarnesikring. På beltestolen finnes en klisteretikett som angir maksimal vekt eller lengde som er godkjent i henhold til ECE-R44 eller i-Size-standarden. Når barnet har gått over denne grensen, er setet for lite.
For å slutte å bruke beltestol bør barnet oppfylle følgende kriterier:
-
Barnet er stort nok til å sitte stille i bilen uten å gli ned i setet.
-
Hele ryggen har kontakt med bilens ryggstøtte, og knærne bøyer seg der setet slutter.
-
Hoftebeltet sitter over bekkenbenet, ikke over magen.
-
Skulderbeltet ligger på skulderen og ikke for nær halsen, eller i fare for å gli av skulderen.
Barneseter hos Bilia
Sikkerheten er spesielt viktig når du velger et bilsete. Når det gjelder komfort, kan du velge mellom unike fordeler som ekstra benplass eller justerbar vinkling. Det er viktig at du sørger for at barnesetet passer for barnets alder og vekt.
Vi har et stort utvalg av barneseter til forskjellige behov.
Vil du ha flere råd?
Andre artikler som kan interessere deg