Barn som sykler baklengs i et bilsete

Velg riktig bilsete

Publisert 10. august 2023

Som forelder har du sikkert mange spørsmål. Hvor skal barnesete plasseres? Hva skal du tenke på når du velger barnesete? Hva er ISOFIX? Og hvorfor skal barnesetet være vendt bakover? I vår guide besvarer vi disse og andre spørsmål du kan ha.

Er forsetet eller baksetet tryggere for barnet?

I en moderne bil er forsetet og baksetet like trygge. En forutsetning for å plassere et bakovervendt barnesete i forsetet er at kollisjonsputen kan deaktiveres. Dette gjøres ved hjelp av en nøkkel eller bryter. I eldre biler kan kollisjonsputen måtte fjernes. Hvis kollisjonsputen er deaktivert av et autorisert verksted eller ved hjelp av nøkkelavstenging, er passasjersetet foran en god plass for barn i alle aldre. Sidekollisjonsputer utgjør ingen fare for barn i bakover- eller fremovervendte barneseter.

Først når barnet er 140 cm eller høyere, kan det sitte foran en aktiv kollisjonspute, med mindre bilprodusenten har anbefalt noe annet.

Hvorfor bakovervendt bilbarnestol?

Selv i en god og sikker bil er det svært viktig at barn sitter bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er fire-fem år gamle. Først da er nakkemusklene bedre utviklet, og mange barn begynner å bli for lange eller for tunge for en bakovervendt stol.

La barnet sitte bakovervendt så lenge som mulig,

helst til de er fire-fem år..


Årsaken til at barn skal sitte bakovervendt så lenge som mulig er at hodene deres er store og tunge i forhold til hva nakken og musklene klarer å motstå. Når barn sitter fremovervendt under en kraftig bremsing eller kollisjon, fortsetter alt som ikke er festet i bilen fremover til noe stopper det. Kroppen blir fanget av sikkerhetsbeltet, men hodet kastes fremover og deretter tilbake igjen. Dette er belastningen barnets nakke ikke kan takle, det som ville være en nakkeslengskade for voksne, kan resultere i brudd på nakken for barnet.

Ifølge Nasjonalforeningen for trafikksikkerhet har en bakovervendt bilbarnestol en skadereduksjonseffekt på rundt 90 prosent, sammenlignet med omtrent 50-60 prosent for en fremovervendt stol.

Montere bilbarnestolen med ISOFIX eller belte?

ISOFIX er et stadig vanligere system som forenkler riktig montering av bilbarneseter. Bilbarnestolen monteres enkelt og uten bruk av belter ved å feste den i bilens ISOFIX-fester. På nyere biler er det vanlig at ISOFIX er en del av standardutstyret. For å bruke bilens ISOFIX-fester, må bilbarnestolen være kompatibel med ISOFIX.

Merking og sertifiseringer

Tre begreper du ofte støter på når du begynner å se på bilbarneseter, er i-Size, ECE R129 og ECE R44, tre sertifiseringer for bilbarneseter og bilbarnesikringer.

 Eksempel på i-Size-merking av et barnesete Eksempel på i-Size-merking av et barnesete

i-Size og ECE R129

Sertifiseringen for i-Size, som er en del av R129, gjelder både for bilbarneseter og biler, og har som mål å gjøre det enklere å velge og installere barnesetet riktig. Med i-Size er designet av bilbarneseter basert på barnets lengde, og de passer bedre i bilen. Sertifiseringen inkluderer også en test for sidekollisjoner. En i-Size-merking på setet eller plassen betyr at:

  • Setet er kompatibelt med bilens ISOFIX-plass, forutsatt at bilmodellen er oppført på barnestolprodusentens liste over godkjente kjøretøy.

  • Plassen kan brukes til et bilbarnesete med ISOFIX.

  • Plassen i bilen er spesielt utformet og forsterket for å imøtekomme barnesetet og dets støtteben, og tåle kreftene fra disse.

Eksempel på E-merking på barneseteEksempel på E-merking på barnesete

ECE R44

Godkjente bilbarneseter i henhold til ECE R44-standarden er merket med en E i en sirkel, derfor kalles setene ofte for E-godkjente. Godkjenningsprøvene er basert på fem forhåndsbestemte vektgrupper, og et bilbarnesete kan være godkjent i mer enn én gruppe. Nummeret som finnes på etiketten viser hvilket land setet ble godkjent i.

For øyeblikket pågår en utfasing av E-godkjente seter, og fra høsten 2024 vil det bare være mulig å kjøpe nye bilbarneseter som er i-Size godkjent i stedet. Bilbarneseter godkjent i henhold til ECE R44 vil fortsatt være tillatt og være tilgjengelige parallelt i en periode. Hvis du har et godt fungerende bilbarnesete som er godkjent i henhold til ECE R44, kan du fortsatt bruke det i løpet av setets levetid, som er omtrent ti år.

Hva betyr det at et barnesete er godkjent med Plustest?

Plustesten er en frivillig merking og en tilleggstest som kan utføres på bilbarneseter av produsenten. Når et bilbarnesete er Plustest-godkjent, garanteres det at barnet ikke utsettes for livstruende krefter mot nakken under en frontkollisjon. Barneseter som har bestått Plustesten er alltid godkjent for montering både i bilens forsete og baksete.

Stoler med Plustest-merking finnes i to forskjellige utførelser: maksimalt 18 kg og maksimalt 25 kg. Hvis du velger en stol med Plustest-merking som er godkjent opp til 25 kg, vil barnet ditt fortsette å sitte bakovervendt og være beskyttet på denne måten inntil det er på tide å bytte til en fremovervendt beltestol. Dette gir høyere sikkerhetsnivå over lengre tid.

Baby i bil

Hvor lenge kan du bruke et barnesete?

En barnesete har vanligvis en forventet levetid på omtrent ti år. Imidlertid bør den ikke være eldre enn omtrent fem år når den tas i bruk av et nytt barn, for å sikre at den kan brukes i hele den tiden barnet trenger den. Når materialene i bilbarnestolen blir eldre, øker risikoen for at de blir skjøre og ikke lenger kan garantere samme sikkerhetsnivå i tilfelle en kollisjon. Levetiden for babystoler er litt kortere, vanligvis mellom fem og syv år, på grunn av økt slitasje.

Hvis bilbarnestolen har vært involvert i en ulykke, bør den kastes umiddelbart, uansett tilstand.

Har du flere spørsmål?

Andre artikler som kan intressere deg

  • To hunder i et hundeburTo hunder i et hundebur

    Å kjøre bil med hund

    Det skal være både komfortabelt og sikkert for din medpassasjer.

    Vi går gjennom lover og regler for å ha hund i bilen, samt fordeler og ulemper med alternativene

  • Bil på landeveiBil på landevei

    Tips for å kjøre mer drivstoffeffektivt

    Å fylle drivstoff er ikke den mest gøyale delen av å eie en bil.

    Med økonomisk kjøring, noen ganger kalt eco-driving, finnes det enkle måter å kjøre mer drivstoffeffektivt på.

  • Ladeboks Ladeboks

    Hvilken ladeboks skal du velge?

    Å velge riktig ladeboks kan være en utfordring. Det er mange begreper å holde styr på.

    Vi forsøker å avklare spørsmål og guide deg til en ladeboks som passer for deg.